• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • XI. HUMSKI DANI POEZIJE
  Utorak, 02. studenog 2010. | ─Źitanja: 3784 | Kategorija: Novosti
   

  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne ove godine organizirlo je XI. Humske dane poezije – tradicionalnu knji┼żevnu manifestaciju koja je trajala od 25. do 29. listopada. Sastojala se od sljede─çih programa:
  – Ponedjeljak, 25. listopada 2010. u 12 sati uprili─Źeno je dru┼żenje s u─Źenicima. Pjesnici su posjetiti Katoli─Źki školski centar Sveti Josip u Sarajevu (Op─çu-realnu gimnaziju, Srednju medicinsku školu i Osnovnu školu).DHK HB je pokloniso školama ─Źasopis Osvit i knjige iz svoje Naklade.
  U programu su sudjelovali: Marko Boškovi─ç, Krešimir Šego, Ljubo Krmek, Marina Kljajo-Radi─ç i Admiral Mahi─ç.
  – Utorak 26. listopada 2010. u 19 sati predstavljena je knjiga pjesama S neba cvjetovi Marine Kljajo-Radi─ç – Hrvatski dom hercega Stjepana Kosa─Źe u Mostaru. Ovo je njezina peta zbirka pjesama objavljena u Nakladi DHK HB, Mostar i K. Krešimir, Zagreb. O knjizi su govorili: Miljenko Stoji─ç i Šimun Musa, glazbeni prinos dali su Vesna Golemac i Dario Šunji─ç. Program je vodila i stihove kazivala Tina Laco, glumica.

  Autorica knjiga Marina Kljajo-radi─ç naglašava: da je najve─çi zna─Źaj njezine nove knjige u tomu što je ona posve─çena roditeljima. Govori o krizi obitelji suvremenog ─Źovjeka i potrebi restauriranja obiteljske zajednice jer sve što jesmo, jesmo po našim predcima i, kako je govorio bla┼żeni Ivan Merz, ─Źovjek je slab i ništa ne mo┼że u─Źiniti sam.
  – Srijeda, 27. listopada 2010. u 19 sati odr┼żan je ─Źetvrti Ikavski skup u suradnji s Odjelom za knji┼żevnost Filozofskog fakulteta u Mostaru. Govoreno je o jeziku i ikavskom narje─Źju, sudjelovali su jezikoslovci i knji┼żevnici koji pišu na ikavici. U filološkom izlaganju sudjelovali su: Antun Lu─Źi─ç, Jelena Sablji─ç, Iva Šuvak Martinovi─ç i Lorina Sabljo. U literarnom dijelu sudjelovali su: Slavo Antin Bago, Miljenko Buha─Ź, Jozo Jakiša, Kristina Posavac i Anto Zirdum. Tako─Ĺer je predstavljena etnološka radionica glazbala.

  Profesor dr. Antun Lu─Źi─ç s velikom zauzetoš─çu osmišljava taj ambiciozni projekt – o┼żivljavanje ikavice i otkidanje od nepravednog izumiranja.  “Ikavica ne potvr─Ĺuje osporavanje standarda, nego pribli┼żavanje onomu što je najbolje za sam jezik, za njegovu ─Źisto─çu i puninu – da se uka┼że na ono što je i sama baština nudila kao dobra rješenja, osobito u leksi─Źkom, sintakti─Źkom i filološkom pogledu uop─çe.” Kazao je dr. Antun Lu─Źi─ç.

  Rad Lorine Sabljo Ikavski zbornik donosi zanimljive podatke: “Ikavicom su pisali najve─çi knji┼żevnici i humanisti u Hrvata, po─Źevši od Marka Maruli─ça, Petra Hektorovi─ça, Hanibala Luci─ça, D┼żore Dr┼żi─ça, fra Grge Marti─ça te mnogih drugih. Kroz pu─Źku epiku je najvidljivija borba za jezik Hrvata. I u pismi velikog Hrvata, knji┼żevnika i politi─Źara Vlatka Pavleti─ça Ikavico naša diko (1930.) izra┼żena je ikavica kao najvridniji jezik Hrvata, a današnju nastalu ijekavicu nazivaju neki 'umitnom tvorevinom'.”

  Filološki i literarni radovi o ikavici, prema rije─Źima Miljenka Buha─Źa, ukazali su na to kako je o─Źuvanje tog hrvatskog govornog narje─Źja ─Źinjenica da je ve─çina Hrvata kroz povijest pisala i govorila na ikavici, a to je vrijednost koju sa sobom nosimo u genima i ne smijemo je zaboraviti.

  – ─îetvrtak, 28. listopada 2010. u 19 sati predstavljena je zbirka pjesama Ivana Šaroli─ça Knjiga od sna i ljubavi – Hrvatski dom hercega Stjepana Kosa─Źe u Mostaru. O knjizi su govorili Marina Kljajo-Radi─ç i Krešimir Šego. Stihove je govorila i program vodila Tina Laco, glumica.

  Ve─Źer protje─Źe u okru┼żju povijesnog i duhovnog blaga Hrvata u Dalmaciji i Hercegovini koje slušamo u pjesmama Ivana Šaroli─ça. U dru┼żenju nakon predstavljanja Ivan se ─Źudio kako mu prijatelji knji┼żevnici nisu došli, makar oni kojima je posvetio pjesme. Tješimo ga šale─çi se kako mu prijatelji mo┼żda nisu ni znali da im je posvetio svoje pjesme.


  – Petak, 29. listopada 2010. u 19 sati uprili─Źena je završnica Humskih dana poezije pod nazivom Sveknji┼żevna ve─Źer koja je podijeljena u ─Źetiri cjeline:
  Prvi dio bio je posve─çen preminulom pjesnicima Ferdi Kova─Źu i Vesni Parun o kojima su govorili knji┼żevnici Ivan Sivri─ç i Marina Kljajo-Radi─ç.
  U drugom dijelu ve─Źeri predstavili su nam se posebni gosti, Hrvatsko gra─Ĺansko društvo Crne Gore iz Kotora. Boško Grgurevi─ç, ─Źlan Upravnog odbora - predstavio je rad ovoga Društva. Hrvatski glasnik predstavila je Tama Popovi─ç, urednica, te mladi pjesnik nam se Tripun Grgurevi─ç.
  U tre─çem dijelu ve─Źeri nastupaju afirmirani pjesnici, ─Źlanovi DHK HB i DHK iz Hrvatske:

   

  Marina Kljajo-Radi─ç, Pero Pavlovi─ç, Ljubo Krmek, Mijo Toki─ç, Fabijan Lovri─ç, Vera Stani─ç, Ivan Šaroli─ç, Sre─çko Marijanovi─ç, Dragan Marijanovi─ç, Mile Pešorda, Petar Vuli─ç, Slavica Lon─Źari─ç, Radica Leko, Jozefina Pranji─ç, Dubravka Bandi─ç i Ivan Bakovi─ç.
  U ─Źetvrtom dijelu ve─Źeri nastupili su pjesnici Knji┼żevnog kluba iz Mostara, pjesnici gosti i mla─Ĺi pjesnici: Goran Karanovi─ç, Ivo Kreši─ç, Anita Pajevi─ç, Anes Oru─Źevi─ç, Adnan ┼Żetica, Sonja Juri─ç, Vesna Hlava─Źek, Mirana Rogi─ç i Iva ─ćori─ç. Ovaj opse┼żni program vodila je prof. Dragana Vu─Źi─ç.

  Pjesni─Źka ve─Źer zapo─Źela u prepunoj Galeriji kraljice Katarine. Uz du┼żni pijetet preminulim knji┼żevnicima Ferdi Kova─Źu i Vesni Parun, a nastavljen je pjesni─Źki maraton na kojemu je sudjelovalo više od trideset pjesnika, ─Źlanova DHK-a HB-a, ─Źlanova DHK-a iz Zagreba, pjesnici gosti i mladi pjesnici. Osvje┼żenje završnog programa te poseban ugo─Ĺaj i šarm dali su naši gosti, ─Źlanovi Hrvatskoga gra─Ĺanskog društva Crne Gore iz Kotora. Tamara Popovi─ç novinarima je prenijela svoje dojmove. Kazala im je da je prijatno iznena─Ĺena manifestacijom, bogatim i raznolikim pjesni─Źkim programom te posje─çenoš─çu naglasivši da je bila na velikom broju knji┼żevnih doga─Ĺaja, ali da joj je ovaj jedan od najljepših te da joj je bila ─Źast sudjelovati. Osvrnula se na suradnju Hrvatskoga gra─Ĺanskog društva iz Kotora s Društvom hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne ─Źiji su ─Źlanovi ranije bili njihovi gosti. 

  Ve─Źer je bila uistinu veli─Źanstvena. Veliki broj pjesnika koji su nastupili i onih u publici nastavili su se dru┼żiti do kasnih sati.

   

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021