• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • URU─îENJE ┼áIMI─ćEVE NAGRADE ANTI STAMA─ćU
  Ponedjeljak, 14. studenog 2011. | ─Źitanja: 2975 | Kategorija: Novosti
   

  Uru─Źenje godišnje nagrade Antun Branko Šimi─ç 2011. akademiku Anti Stama─çu za knjigu Sabrane pjesme uprili─Źeno je u petak, 11. studenoga 2011. u 18. sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosa─Źe u Mostaru.

  O Stama─çevu pjesništvu govorio je knji┼żevnik Antun Lu─Źi─ç, a obrazlo┼żenje Povjerenstva za dodjelu Šimi─çeve nagrade pro─Źitala je Marina Kljajo-Radi─ç, predsjednica DHK HB, te uru─Źila nagradu laureatu.

  Ante Stama─ç, pjesnik, esejist, knji┼żevni znanstvenik, vrstan prevoditelj njema─Źkih i engleskih klasika, urednik više ─Źasopisa, prire─Ĺiva─Ź brojnih djela suvremenih hrvatskih knji┼żevnika, redoviti je profesor u miru koji je naslijedio Juru Kaštelana na Odsjeku za hrvatski jezik i knji┼żevnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, akademik HAZU, a bio je i predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika te predsjednik Hrvatskog filološkog društva.

  Ro─Ĺen je na otoku Molatu 1939. godine; djetinjstvo je proveo u Dubrovniku, Kri┼żevcima, Daruvaru, Molatu i Zadru gdje poha─Ĺa i gimnaziju koju završava u Zagrebu. Studirao je komparativnu knji┼żevnost i engleski jezik
  diplomiravši 1963. godine; muzikologiju je studirao u Ljubljani, a u Be─Źu filozofiju i germanistiku. Magistrirao je u Zagrebu radnjom o Tinu Ujevi─çu te
  doktorirao disertacijom o teoriji metafore. Bio je stipendist Herderove zaklade u Be─Źu i Humboldotove u Berlinu.
  Pored zapa┼żenih knjiga iz esejistike, desetak nezaobilaznih knji┼żevnoznanstvenih djela koja donose lucidne misli, dojmljiva zapa┼żanja, domišljate i inovativne sudove u obradbi knji┼żevnog stvaralaštva pojedinih pisaca, po─Źevši od Ujevi─ça (1971.), preko Mihali─ça (1996.) do Kaštelana (2003.), dakako uz druge studije o znanstvenoknji┼żevnim fenomenima i problemima, navlastito s podru─Źja teorije knji┼żevnosti što sve skupa bitno pridonosi razvitku hrvatske knji┼żevne znanosti, zatim vrsnih prijevoda njema─Źkih i engleskih knji┼żevnih klasika i teoreti─Źara knji┼żevnosti, posebno stoji njegovo pjesni─Źko djelo.
  Knjiga Sabrane pjesme objedinjuje njegovih jedanaest zbirka pjesama od Rasapa (1962.) do stihozbirke Vrijeme, vrijeme (2007.) predstavljaju─çi polustoljetno pjesni─Źko stvaralaštvo ─Źemu je dodano i ono iz njegove rane faze što se odnosi na zadarske, zagreba─Źke i golooto─Źke dane, a gdje ulaze i oni kasnije pisani a neobjavljeni stihovi.
  Ante Stama─ç, pripadnik razlogovskog naraštaja, majstor stiha i proumljen pjesnik, samosvojan je stvaralac, u─Źen i izvoran, istodobno, ─Źije znanje poti─Źe uro─Ĺeni pjesni─Źki dar, u Sabranim pjesmama kao istinskoj sintezi, predstavlja sveukupno postignu─çe svog pjesni─Źkog poslanja. Oslanjaju─çi se na knji┼żevnokriti─Źku misao, mo┼że se re─çi da Stama─ç, iako pjesnik „rahlosti i rasutosti svijeta“, stalno te┼żi okupljanju, cjelini koja se ne plaši „kaosa povijesti kao mogu─çeg izgovora za kaos pjesme“. Za njega je pjesništvo upu─çenost na rije─Ź izbaviteljicu vazda usmjerenu na zapo─Źinjanje što u op─çem bezna─Ĺu svijeta, kako veli jedan kritik „ipak ne gubi svaku nadu u neku novi po─Źetak“. On svjedo─Źi da je pjesma najbolji „─Źuvar tragova“ harmonije i cjelovitosti te potvrda pjesnikove „odgovornosti“ koju ne pomu─çuje ni „zaborav pjesme“ ni „rasulo svijeta“. Njegova „strogost i odgovornost“ štite pjesmu svakoga suviška i svakog uboštva, površnosti i svake zablude. Baštine─çi navlastito helderlinovsku i hajdegerovsku misao, u središtu Stama─çeva pjesni─Źkog svemira stoji jezik, rije─Ź kao po─Źelo i mjera svijeta koja je jedino u stanju, prema mišljenju jednog kriti─Źara „ovozemaljsko transcendirati“ i pjesmom („sonetiziranom“ prije svega) dose─çi savršenstvo duha, znanja i umije─ça.
  Knjigom Sabrane pjesme Stama─ç izri─Źe punu pjesni─Źku odgovornost; ne uzmi─Źe pred kaosom svijeta ve─ç nudi, usprkos svemu, rije─Ź kao estetsku ─Źinjenicu, kao djelotvoran prinos skladu i povratak nade u (izgubljenu) cjelinu.

   

  (Stoji u obrazlo┼żenju Povjerenstva za dodjelu Šimi─çeve nagrade)

   

   

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021