• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • XIII. HUMSKI DANI POEZIJE
  ─îetvrtak, 08. studenog 2012. | ─Źitanja: 2582 | Kategorija: Novosti
   

   XIII. humski dani poezije otpo─Źeli su u ponedjeljak 5. studenoga 2012.
  Knji┼żevnici su posjetili Internacionalnu privatnu gimnaziju i Osnovnu školu Ili─çi u Mostaru. S u─Źenicima su se dru┼żili Marina Kljajo-Radi─ç, Miljenko Stoji─ç, Sonja Juri─ç i Mara Cica Šakoti─ç. Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne poklonilo je školama po paket knjiga i ─Źasopisa Osvit.

  Manifestacija Humskih dana poezije nastvljena je 6. studenoga 2012. u utorak u 19 sati predstavljanjem knjiga pjesama Zatomljenja Ivana Bakovi─ça i Uviranja Zdravka Kordi─ça.
  O knjizi Zatomljenja govorili su: Ljubo Krmek, Marko Toki─ç i Marina Kljajo-Radi─ç koja je o knjizi rekla:
  Poput kaktusa, ova je zbirka dugo zatomljivala poriv cvjetanja. U pustinji pora─ça pjesnik Ivan Bakovi─ç ne nalazi smisao otkrivenja cvjetova boli i plaši se mimohoda pognutih pogleda. U sveop─çem društvenom i ljudskom klonu─çu njegova zbirka ─Źeka... petnaest... dvadeset godina, uvijek odga─Ĺana rije─Źima: „Pa neka, kud mi se ┼żuri!“
  U svojim pjesmama tvrdim kamen─Źi─çima Hercegovine ništa se ne mo┼że odbaciti – one su poziv na ┼żivot po kamenu. Dugo oblikovane u hirovitoj rijeci ┼żivota, usporedive su s glatkim kamenim obli─Źjem koje se, poput neretvanskih oblutaka Marina Topi─ça, zrcali i zbori.

  Knjiga pjesma Zatomljenja knji┼żevni je prvijenac Ivana Bakovi─ça. Pjesme u zbirci neovisne su knji┼żevne tvorevine, cjelovita djela. U pokušaju njihova grupiranja u nekakve cikluse dalo bi se na─çi zajedni─Źkih motivskih elemenata, istovjetnih poticaja ili pretpostavljivo sli─Źnih duhovnih zaokupljenosti pjesnika iz koje su nicale pjesni─Źke tvorbe, no one su mada pjesni─Źke neovisne u zajedništvu ponudile jednu novu i zasebnu pjesni─Źku poetiku. Rekao je u svom izlaganju predstavlja─Ź Marko Toki─ç. Autor knjige Ivan Bakovi─ç zahvlio se prije svega predsjednici Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne Marini Kljajo-Radi─ç i Grgi Mikuli─çu – nakladni─Źkoj ku─çi Gral Široki Brijeg – Zagreb.

  O knjizi pjesama Uviranja govorili su: Sonja Juri─ç, Miljenko Stoji─ç i Marina Kljajo-Radi─ç.
  U vlastitoj nakladi i nakladi Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne ove godine je objelodanjena stihozbirka Uviranja, pjesnika, knji┼żevnoga kriti─Źara i profesora filozofije Zdravka Kordi─ça. Ova knjiga je ustvari sublimacija auktorovog stvaranja posljednjih tridesetak godina. U njoj nam pjesnik otkriva i poetski uobli─Źuje razli─Źite relacije u koje se zapleo moderan ─Źovjek. Stvaraju─çi u doba kad vlada sveop─ça pošast ne─Źitanja i op─çenito odbojnost prema poeziji, Zdravko Kordi─ç nastavlja sa svojim poetskim ostvarajima, kao da slijedi jednu prekrasnu misao Vasilija Kandinskog: "Stvaranje djela jest stvaranje svijeta". Stavljaju─çi znak jednakosti izme─Ĺu umjetnika i novog demijurga, dovodi nas do spoznaje da je stvaranje kreativan ─Źin koji nas barem na nekoliko trenutaka zaokuplja jednim novim, boljim, umjetni─Źkim svijetom.
  Stapaju─çi motive tame, samo─çe, krika, tišine, prolaznosti, bezvremenosti i neumornog traganja u jedan veliki mit zvani ┼żivot, auktor ovih redaka nam otkriva svijet sna┼żnih unutarnjih pre┼żivljavanja, a kroz svoje pjesni─Źke ekspresije uvodi nas u jednu novu, poetsku zbilju daju─çi svome stihovlju sadr┼żajnu puninu i prepoznatljivost kazala je prof. Sonja Juri─ç.

  Naslovna tematika zbirke Uviranja prijenos je ovozemne mrkline i crnila u transcendentnu stvarnost, a simbolika uviranja neumitno vodi kraju – izlazu ili nihilizmu.
  Zbirka je podijeljena na pet ciklusa (Oaza; Uviranja; Putnici, tamni ples; Odlaze puntari; Jahve i hrast), a po─Źetak zbirke oblo┼żen je Oazom ljubavi – neod┼żivljenom i nepotpunom. To je ljubav koja uzburkava svaki atom pjesnikovog bi─ça, koja mu kola u krvi i ─çelijama mozga – ljubav kojoj on pokušava prona─çi smisao – izvor i uvir. Lirika u prozi kojom je ispisan ovaj ciklus, nije mogla stati u okvire lirske pjesme, ona je preplavila granice uobi─Źajenog lirskog iskaza i prešla, u potresnom, ispovjednom tonu, u lirski zapis s dnevni─Źkim i epistolarnim elementima. Pjesnik komunicira sam sa sobom, povla─Źi se u svoju nutrinu i u oazi ljubavi prepoznaje smisao svoga bi─ça. Me─Ĺutim, ljubav je tako ─Źesto bliza i sna┼żna, ali nedosti┼żna – zarobljena u ┼żivotne i moralne stege. Pjesnik konstatira da je ljubav ponad vremena, misli i morala. Ona je ovladala svijetom nutrine, jedinim zbiljskim svijetom kojega je poznavao i priznavao. Ljubav se za─Źahurila u svom vrhuncu, ekstazi – samo se o─Źituje u svojoj neod┼żivljenoj veli─Źini i snazi, praznini koja vapi za puninom ljubavi kazala Marina Kljajo-Radi─ç, predsjednica DHK HB.

   
  Napisao/la: Mira Jezer─Źi─ç
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021